Waar draait Gedoemanagement om?
Kernwaarde 1: Simpel
Breinvriendelijk leermodel
Het menselijk brein is een bijzonder complex apparaat, waar we heel veel mee kunnen. En waar voortdurend nieuwe wetenschappelijke en medische ontdekkingen over worden gedaan. Desondanks kunnen we dat hele universum terugbrengen naar een aantal basisprincipes waar u en ik zelf iets aan hebben.
Bijvoorbeeld: wij mensen kunnen richting geven aan ons eigen denken. En wat je brein vaak doet, daar wordt je brein beter in – die verbindingen tussen neuronen worden letterlijk sterker. En nog veel meer.
Wat hebben we daaraan, en nog belangrijker, hoe pas je dat toe in het dagelijks leven? Elke training Gedoemanagement gaat hierover. Met luchtigheid, praktische voorbeelden, direct toepasbare oefeningen, heldere illustraties en een gezonde dosis humor laten we je kennismaken met je eigen brein en wat je ermee kunt.
Overdraagbaar
Omdat het leermodel werkt met gedoe, iets wat iedereen herkent, is het ook makkelijk door te vertellen.
Simpel, niet altijd makkelijk
Een belangrijk onderscheid om te maken, is dat simpel niet automatisch makkelijk is... soms het tegendeel. Interesse hebben en empathie toepassen kunnen voor je brein een uitdaging zijn en ook energie kosten. Het goede nieuws daarvan is: empathie is een uitstekende hersengymnastiek en verjongingskuur ineen.
Niet wat je doet, maar waarvandaan
Gedoemanagement gaat je niet vertellen wat je moet doen. Daar zijn andere trainingen voor. Wel helpt Gedoemanagement bij het uit de weg halen van obstakels in de vorm van gedoe, zodat er rust en ruimte ontstaat voor iets anders dan gedoe.
Wat is dat iets anders dan? Dat hangt van jouw zelfexpressie af. Als je niet gehinderd wordt door gedoe, wat kun je dan? Wat wil je dan? Meer hierover bij punt 3.
Kernwaarde 2: Verantwoordelijk
Keuzevrijheid
Het is niet zo dat je na een training Gedoemanagement ineens 'genezen' bent van gedoe en altijd fris en fruitig zal rondzweven op je eigen wolkje (hint: geen enkele training doet dat). Je hebt nog steeds te maken met de biologie van je brein en een letterlijke wereld vol omstandigheden om je heen. De crux is: Gedoemanagement geeft je een keuze hoe je ermee om wilt gaan, elke keer weer.
In veel gevallen volstaat het om je rode (reactieve) brein maar lekker te laten doen waar het goed in is. Je wilt niet steeds hoeven uit te vinden hoe je je veters strikt of hoe het stuur van je auto werkt. Maar als het gaat om relaties met andere mensen, of nieuwe dingen leren, zou het weleens slim kunnen zijn daar de concepten van Gedoemanagement in te brengen. Als je iets anders wilt dan wat er standaard gebeurt. De keus is aan jou.
Invloed
Iets om in het achterhoofd te houden daarbij: je hebt altijd invloed, of je dat nu wilt of niet. Invloed op het gedrag van jezelf en zelfs in mindere mate het gedrag van anderen.
Je kunt je brein instrueren bepaalde signalen anders te interpreteren. En als je dat vaak oefent, wordt je brein daar beter in. Dat heet neuroplacticiteit: het vermogen van het brein om bestaande verbindingen tussen neuronen aan te passen en zelfs hele nieuwe verbindingen en neuronen aan te leggen.
Kernwaarde 3: Zelfexpressie
Potentie en mogelijkheden
Zoals we hierboven al omschreven, heb je na een training Gedoemanagement in elke situatie de keuze of je daar met het rode of groene brein mee om wilt gaan. Maar als het aan ons ligt, zien we graag dat je zo veel en vaak mogelijk kiest voor het groene brein. Want dit maakt de volledige kracht en mogelijkheden van het brein vrij.
We herhalen het nog maar eens: als je niet gehinderd wordt door gedoe, wat kun je dan, wat wil je dan? Het antwoord op die vraag is jouw zelfexpressie. Wij willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen naar hun zelfexpressie leven. Niet alleen voor het geluk van die mensen zelf, maar ook voor iedereen die binnen de invloedsfeer van die mensen is. En daarmee uiteindelijk ook voor al het leven op deze planeet.
Leervermogen vergroten
We hebben het hierboven gehad over interesse en neuroplasticiteit. Wat krijg je als je die zaken samenvoegt? Leervermogen.
Je brein besteedt van nature het meeste aandacht en energie aan signalen waar het in geïnteresseerd is, en slaat deze gegevens makkelijker op voor de lange termijn. Dus als je de keuze hebt om interesse te tonen in andere dingen dan waar je brein standaard al op aanslaat, dan kun je daarvan leren. En echt verrast worden over wat je ontdekt.
Hierom is Gedoemanagement heel goed toe te passen in combinatie met andere trainingen en zeker bij veranderprocessen/vernieuwtrajecten. Het geeft je een keuze in welke stand je je brein zet terwijl dat gaande is!
Kernwaarde 4: Menselijkheid
Compleet zijn met incompleetheden: het vertrekpunt is heelheid
Er is niets mis met het rode brein, er is niets mis met jou. Er is niets mis met je naasten, of met je organisatie of afdeling. We hebben allemaal te maken met de biologische beperkingen van ons brein.
Gedoemanagement is een middel dat je keer op keer de vrijheid geeft om die biologische beperkingen volledig te omarmen en interesse te hebben voor de mogelijkheden van datzelfde brein.
Gedoemanagement geeft op een luchtige en begrijpelijke manier inzicht in de werking van ons brein. U en ik worden of aangestuurd door ons automatische brein of door ons bewuste brein en dat is weer bepalend voor onze ontwikkeling. Wij noemen dat het rode en groene brein, zoals bij een verkeerslicht waarbij rood voor stilstand staat en groen voor beweging.
De gedoe aan-/uitknop
Op het moment dat mensen zich bewust worden van deze verrassend simpele rood- en groenstand, hebben ze er ook invloed op. Je kan je rode brein uitzetten, waardoor luisteren, denken en jezelf ontwikkelen ineens veel makkelijker wordt. Het uit kunnen zetten van je gedoeknop geeft je de vrijheid om je te ontwikkelen in een richting die voor jou interessant is.
Als je dat wilt tenminste, want je hoeft niet. Het idee dat niks hoeft en wel kan is voor veel mensen een onverwachte opluchting. Juist door die opluchting is de leerbereidheid hoog.
Met het Gedoemanagement-concept hebben we een methode ontwikkeld om zeer complexe biologische materie simpel en toegankelijk te maken, en met humor te brengen. Gedoe verandert in een fenomeen waar je echt iets mee kan. Het heeft de potentie om onze blik op de wereld en onszelf te transformeren.
Voor (bijna) iedereen begrijpelijk
Onze missie is om de simpelheid van de werking van ons brein voor vrijwel iedereen begrijpelijk te maken, van hoog tot laag, van jong tot oud, van extrovert tot introvert. Iedereen heeft gedoe en daarmee is gedoe een prachtige ingang om het met elkaar over zelfontwikkeling te hebben.
Om een lezing, workshop of training begrijpelijk te maken voor iedereen, maken we gebruik van heldere beelden, duidelijke wetenschappelijke inzichten, veel humor, verrassende oefeningen, persoonlijke verhalen en veel interactie. De tijd vliegt voorbij en belangrijke inzichten blijven hangen.
De opluchtingen
Elke Gedoemanagement-training bevat praktische oefeningen en inzichten die je in het dagelijks leven kunt trainen en toepassen. De belangrijkste inzichten noemen we 'opluchtingen', omdat deze stukjes kennis over het brein, nou ja, opluchtend zijn! Je hebt ineens grip op zaken die voorheen ingewikkeld leken.
Frank Schurink
Gedoemanagement is het idee waar Frank ongeveer 3 jaar naar op zoek is geweest en in 2012 heeft gevonden. De leidende gedachte in die zoektocht was: "Hoe kan ik voor elkaar krijgen dat het overgrote deel van de bevolking de inzichten die er nu zijn over ons brein, ook daadwerkelijk gaat gebruiken?"
Interesse is een voorwaarde om iets nieuws te kunnen leren. Maar omdat het brein voor velen van ons toch nog een 'black box' is, is het lastig om daar de interesse voor te wekken. In de voorbereiding van het Neuromarketing-congres My Message in Your Brain op de Erasmus Universiteit in Rotterdam daagde het ineens dat het managen van het gedoe een veel positievere invloed heeft dan het stimuleren van prestaties.
Gedoe kennen we allemaal, interesseert ons allemaal op één of andere manier, en blijkt nu een prachtig startpunt om naar onze eigen ontwikkeling of stilstand te kijken. Een ei van Columbus.
Kijk ook op nl.linkedin.com/in/frankschurink
Sander Jansen
Hospitality en klantcontact gaan over het managen van gedoe. Sander zorgt met zijn programma ervoor dat je plezier uit gedoe gaat halen!
“De afgelopen jaren heb ik mijn skills in verander-, en cultuurtrajecten mogen ontwikkelen en verbeteren. Mijn stijl als trainer en teamcoach verschilt niet veel van de stijl als ondernemer: pragmatisch aan de slag met wat er wel is en zoeken naar de mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren!
Met veel energie en positiviteit werk ik samen met operationele en facilitaire teams. We bouwen samen aan een intern netwerk van medewerkers uit alle lagen van de organisatie. Daarbij zoeken we naar de verbindende factoren en overbruggen we de verschillen! Zo optimaliseren we de samenwerking en verbeteren we de klantgerichtheid."
Marian Bentvelzen
Marian Bentvelzen geeft coaching en training op het gebied van persoonlijke effectiviteit. Ook coaching, training en advies om organisaties beter te laten functioneren en een bevredigender werkklimaat te scheppen. Verbinden van medewerkers en organisatie vanuit drijfveren/passie.
Verder adviseert en begeleidt ze scholen bij het verhogen van de ouderbetrokkenheid, communicatie en pedagogisch handelen.
Via Stichting Steensoep levert ze een bijdrage aan de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van kinderen en volwassenen. De stichting gaat uit van de eigen kracht van mensen en probeert die aan te spreken en te versterken door mensen met elkaar te verbinden.
Marian is nauw betrokken bij het InSchool-programma van Gedoemanagement.