De route naar de burnout

Een burn-out doe je niet alleen
De route naar een burn-out

Gebaseerd op het Gedoemanagement-leermodel

Verrassende inzichten voor een vitale organisatie

We praten meestal over het probleem burn-out, maar eigenlijk is hele route náár die burn-out veel interessanter. De burn-out is namelijk het eindpunt van een proces binnen een organisatie. En die organisatie is het omringende landschap van de persoon die de burn-out krijgt.
De route naar de burn-out geeft enorm veel helderheid over (en inzicht in) onszelf en onze werkcultuur. Inzichten die stuk voor stuk ruimte geven voor het ontwikkelen van een vitalere organisatie en dito werkomgeving.

Het is logisch dat als werkstress ondraaglijk wordt, een burn-out op de loer ligt. In een vitale organisatie heeft een burn-out juist veel minder kans. Er is daar sprake van een interesse-cultuur, die zorgt voor natuurlijke demping van stressreacties. De rekbaarheid van medewerkers wordt niet overmatig op de proef gesteld en hun veerkracht wordt juist verder ontwikkeld.

In een interesse-cultuur floreren mensen én organisatie.

Dit opent de deur naar een stabiele en flexibele organisatie. In zo’n organisatie kunnen mensen in hoge mate zichzelf zijn, effectiever werken én zich samen inzetten voor die organisatie en haar doelen. Dit lijkt ver weg van een omgeving met te hoge werkdruk, veel stress en de onvermijdelijke burn-outs.

Het ‘lijkt’, want er is een kracht die in beide situaties van doorslaggevend belang is: de keuze die je niet maakt.

De keuze die je niet maakt

Je zult vast herkennen dat energie weer gaat stromen vanaf het moment dat je een keuze maakt. Dat brengt ons bij de bron van de burn-out: de keuze die je niét maakt. Het is een energieslurper, zowel op individueel als op collectief niveau.

Daarom is deze lezing interessant voor mensen en organisaties die burn-outs willen voorkomen, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in vitaliteit, zelfexpressie en flexibiliteit. Inzichten over het functioneren van ons brein geven hier heel duidelijke handvatten.

Training: de route naar de burn-out

Deze training is gebaseerd op het Gedoemanagement-leermodel met het rode en groene brein. Het geeft inzicht in welke invloed ons brein heeft op ons dagelijks leven en je leert waarom het brein je in de richting van een burn-out kan sturen.

We gaan in deze training uitgebreid in op de magie van interesse en hoe je veel energie kan besparen door keuzes te maken.

Drie ingangen naar helderheid

De drie niveaus van burn-out

Een burn-out wordt nog vaak gezien als een individueel probleem. Maar wij zien drie niveaus in werkomgevingen. Het begrijpen van deze niveaus geeft niet alleen veel inzicht over de dynamiek en het landschap rond burn-outs, maar ook over hoe je een geïnteresseerde en productieve werkomgeving bouwt.

  • Organisatieniveau
  • Team- of afdelingsniveau
  • Individueel niveau

De drie Outs

De drie soorten 'out'

En de term ‘burn-out’ is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere vormen van 'out'. Een bekende andere vorm is de bore-out, waarbij de saaiheid een belangrijke rol speelt. Wij onderscheiden ook nog de social-out, die vooral voortkomt uit gespannen, sociale verhoudingen. Het herkennen van de verschillende soorten out geeft veel inzicht over de route naar de (burn-)out.

 

Je gaat weg met de volgende inzichten:

  • Hoe keuzes werken en welke invloed ze hebben op ons lichaam en het welzijn van de organisatie.
  • Hoe de pogingen om jezelf of de organisatie zogenaamd ‘stressbestendig’ te maken, juist ondermijnend kunnen werken.
  • Hoe een interesse-cultuur werkt en waarom deze de kracht heeft om burn-outs te voorkomen.
  • Hoe je er voor zorgt dat roze olifanten niet in de weg lopen.

In deze training krijg je praktische handvatten mee om de route naar de burn-out bij jezelf en anderen te herkennen, en de keuzevrijheid om daar iets mee te doen.

 

Is je interesse gewekt?

Wil je meer weten over de Route naar de burn-out en hoe je deze training kunt inpassen in je eigen organisatie, neem dan contact op met Frank Schurink / Gedoemanagement:

06 506 587 14

info@gedoemanagement.nl