Groendenkers

Envoudig zien of je in rood of groen zit
Groendenkertjes

Waarom Groendenkertjes?

Groendenkertjes helpen je om het rode en groene brein uit elkaar te houden, zodat je kunt omschakelen. In het kort komt het hier op neer.

Het rode brein staat voor het reactieve brein. In die stand is je brein instaat heel snel te reageren, maar kan niet echt nadenken. In die rode stand ontwikkeld het brein zich niet in nieuwe richtingen. Net als bij een verkeerslicht staat rood hier ook voor ‘stop’.
Bij het groene, het bewuste brein, ontwikkelt het brein zich juist wel in nieuwe richtingen én in de richting die jou interesseert!

Als je beter herkent dat je op rood staat, wordt het makkelijker om groen te zijn. Zo simpel is het.

1. Vindt je brein het fijn om negatief te zijn?

Helaas wel, als je het tenminste aan je brein overlaat, het beest in je. In onze biologische ontwikkeling én de noodzaak om te overleven, is ons brein heel alert geworden voor bedreigingen.
Bedreigingen zijn mogelijke gevaren met voor jou negatieve uitkomsten. Je rode brein is continu bezig met het voorkomen van die negatieve uitkomsten.

Maar daar zit de valkuil. Die negatieve uitkomsten moet je namelijk voorspellen, je een inbeelding van maken. Pas als het je overkomt, weet je ook écht of het negatief is — maar ja, dan is het te laat. Dus heeft ons brein het voorspellende vermogen ontwikkeld voor negatieve uitkomsten. Dat klinkt toch heel biologisch.

Het brein is een toekomstvoorspeller van negatieve ervaringen.

Het gevolg is dat als ons brein een goed beeld heeft van de negatieve dingen ons kunnen overkomen, het ons een veilig gevoel geeft. We hebben als het ware de vijand in de smiezen, en zijn er op voorbereid. Interessant toch? Je brein geeft je een veilig gevoel als je een negatief wereldbeeld hebt.

Zo ziet de wereld van het rode brein er uit. Op zich een werkend systeem, we zijn er tenslotte ver mee gekomen. De vraag is of jij als een bewust mens, het groene brein, je dan óók veilig voelt?

2. Is het hebben van genoeg redenen om je te irriteren, ook genoeg reden om je te irriteren?

Het leven is zeer gul in het aanreiken van de nodige irritatiebronnen. Je vindt ze op het werk, bij je familie, de medemens en in jezelf. Het kan over je toekomst, gebrekkige gezondheid of die fijne politiek gaan.

Echt, als je wilt, kan je je hele leven geïrriteerd, gefrustreerd of gedeprimeerd zijn. Aan het leven zal het niet liggen, Die zorgt voor redenen en rechtvaardigingen in overvloed.

De vraag is: Wil je geïrriteerd zijn? Aan de redenen zal het niet liggen, maar wil je het zijn, als je dan toch de keuze hebt?

Wil je eigenlijk wel geïrriteerd zijn, als je de keuze hebt?

Als een antwoord op deze vraag je interesseert, dan kan je jezelf afvragen hoe het eigenlijk is om geïrriteerd te zijn. Hoe voelt het, en is dat gevoel voor herhaling vatbaar?

Hoe vaker je het bent, hoe beter je brein erin wordt. Je gaat ook steeds meer redenen zien om geïrriteerd te zijn. Je wordt er zelfs erg goed in, een kenner.

Irritatie is vrijwel altijd het teken dat je brein op rood staat. Als je je irritatie los kunt laten voor geen andere reden dan het niet geïrriteerd willen zijn, geef je je brein automatisch de kans zich te ontwikkelen in een andere richting. Een richting die je werkelijk interesseert.

Je zal vrij snel het effect merken, tenzij je vindt dat het niet snel genoeg gaat – en je je daar weer aan irriteert natuurlijk.

3. Is onzekerheid iets om onzeker van te worden?

Het is een automatisme om zekerheid te willen hebben. Waarom? Omdat we ons - het rode brein - dan veiliger voelen.

Het is dus logisch om je onzeker voelen of om onzeker te zijn, als je geen zekerheid hebt. Maar hier zit ook de verrassing. Onzeker zijn geven we vanuit het rode brein vaak een negatieve klank en dat is niet nodig. Je kan zelfs heel veel zekerheid halen uit onzekerheid.

Als je alles zeker weet, staat 'alles' ook vast.

Het nadeel van zekerheid is namelijk dat er niks nieuws kan gebeuren. Je weet eigenlijk precies wat er gaat gebeuren en als je jezelf wilt ontwikkelen dan wil je juist dat er iets gebeurd waar jij nog geen weet van hebt. Dus dan is zekerheid juist een belemmering en onzekerheid de garantie dat je nieuwe dingen gaat zien, maar dan wel zonder de zekerheid wat je gaat zien.

Dus onzekerheid geeft je de zekerheid dat er iets nieuws kan gebeuren, dat je jezelf weer kunt ontwikkelen.

Veel plezier met je groene brein ;-)